Ga naar de inhoud

Hanoi

Na aankomst in Hanoi worden we van het vliegveld opgehaald door onze reisorganisator Cees Verburg. We logeren in zijn guesthouse, een huis van 5 verdiepingen. Het is een smal maar hoog en diep huis. In Vietnam betaal je opstal belasting die wordt berekend naar de breedte van je huis. Je ziet daar dus veel huizen die niet zo breed zijn. Comfortabele kamers én een PC op de kamer met gratis ADSL. We kunnen naar huis e-mailen.

Na een goede nachtrust gaan we de stad in. Allereerst een bezoek aan de Vader des Vaderlands: Ho Chi Minh. Hij ligt daar opgebaard in een mausoleum, maar ieder jaar gaat hij voor ‘groot onderhoud’ twee maanden naar Rusland. Tijdens ons bezoek was Uncle Ho dus ook op vakantie en het mausoleum was gesloten. Hij ligt tegen zijn zin opgebaard in het mausoleum, want het was zijn wens om gecremeerd te worden.

We brengen verder een bezoek aan de tempel der Literatuur. Deze werd opgericht in het jaar 1070 door keizer Ly Tanh Tong, die het heeft opgedragen aan Confucius. Vietnam’s eerste universiteit was hier gevestigd.

Het mooie oude centrum is gebouwd rond het Hoan Hiem meer. Veel smalle straatjes met handel. In zo’n straatje allemaal winkels die dezelfde artikelen verkopen, b.v. een straat met kledingwinkels, een straat met schoenwinkels en ga zo maar door. Heel apart en voor de dames een winkelparadijs.

De Vietnamees leeft op straat, ze wonen op straat, eten op straat, ontmoeten elkaar op straat. Je ziet veel eettentjes op straat met hele kleine krukjes, kinderformaat, met daarbij hele kleine tafeltjes.

Het verkeer is er razend druk. Je ziet er overwegend brommers. In Hanoi zijn er ca één miljoen brommers. Als je wilt oversteken, begin je langzaam te lopen en zonder aarzelen doorlopen. Ze rijden dan voor en achter je langs. Je moet er voor zorgen dat je niet stilstaat en dan gaat alles goed. Het lijkt heel chaotisch, maar we hebben niets gezien van aanrijdingen of andere ellende.

Hanoi is ook een winkelparadijs. In het oude gedeelte van Hanoi zijn er winkelstraten waar de winkels allemaal hetzelfde verkopen. Zo heb je een zonnebrillenstraat, je kunt hier alleen maar zonnebrillen kopen. Verder hebben we nog de zijdestraat bezocht, de lampionnenstraat met prachtige kleurrijke lampionnen.

Na een hele dag door de binnenstad gelopen te hebben, zijn we ‘s-avonds lekker gaan eten in een gezellig restaurantje.