Ga naar de inhoud

Lombok

Dinsdag t/m woensdag een week later.
Na onze rondreis op Flores & Komodo vertrekken wij vroeg in de ochtend naar het vliegveld om naar Lombok te reizen. We hebben een bungalow gehuurd in Sengigi, Villa Stella Garden bungalow. Aan het begin van de middag komen we aan in de bungalow waar het personeel Herman en Isaac ons al opwachten en uitleg geven over het gebruik van de bungalow. Het huis ziet er fantastisch uit, groot, ruime kamers, grote huiskamer en een giga veranda met buitenkeuken. Plus nog een zwembad en flinke tuin. Herman en Isaac komen iedere ochtend rond 10 uur om het interieur te verzorgen. De vuile was kunnen we ook meegeven, kosten Rp 6000 (€0,40) per kg. Daar ga je zelf toch niet voor staan te wassen, hehe. En, indien gewenst, kan het ontbijt ook nog verzorgd worden.

We lopen richting strand (3 min. lopen) en ontdekken resto Alberto met ligbedden en een heerlijke tonijn sandwich. Daarna gaan we richting het dorp, nemen een heerlijke massage en belanden uiteindelijk op het strand van Senggigi Beach hotel voor een biertje. Een hotel met een prachtige tropische tuin. We blijven bij dit hotel plakken voor Happy Hour & Sunset. Er speelt een live band en de temperatuur is heerlijk. Het leven is goed.

Naast luie dagen aan het strand en aan het zwembad, hebben we ook enkele dagtochten gemaakt.
We boekten een dagtocht naar de Gili eilanden. We worden ‘s-morgens opgehaald en gaan met het bootje eerst naar Gili Trawangan, het grootste eiland. Op deze eilanden is geen auto- of motorverkeer, wel rijden er fietsen en veel paardekarretjes. Er zijn veel winkeltjes en restaurantjes. De eilanden worden veel bezocht door backpackers en zijn ideaal voor snorkelen, duiken en kite surfen. We zien veel jonge mensen uit Australië.
Na een uur gaan we met het bootje weer verder naar Gili Meno om te snorkelen. Het koraal is hier ernstig beschadigd, heel jammer. Na het snorkelen gaan we ook nog naar Gili Air, ook hier blijven we een paar uurtjes. Ik heb daar ook nog een geocache gezocht en gevonden.
Om 3 uur gingen we terug met het bootje, de zee was best ruw, de boot moest er hard voor werken. Tegen 5 uur weer bij Senggigi Beach voor een biertje.

Op maandag hadden we wederom een dagtocht geboekt. Eerst bezochten we het waterpaleis van de koning Taman Narmada. Dit paleis is gebouwd in opdracht van de toenmalige koning van Bali, die het gebruikte als zijn zomerpaleis. Daarna brengen we een bezoek aan de drie watervallen op het midden van Lombok.
De doorgaande wegen zijn hier erg druk. Aangekomen bij de watervallen krijgen we een lokale gids mee. Het is een beste klim door de jungle, maar we zien koffie, cocao, katoen en jackfruit. De watervallen zijn schitterend.
Onze chauffeur/gids vraagt of we traditioneel stickfighting willen zien. Het is een jaarlijkse competitie hier op Lombok. Maar eerst gaan we in dat dorp, waar al zijn familie woont, naar zijn zus. We worden hartelijk ontvangen en krijgen koffie en pisang goreng. Even later komt er een complete maaltijd. Terwijl wij eten, maakt de zus (onze gastvrouw) voor ieder van ons een van bamboe gevlochten ring. Ze kijkt naar je vinger voor de maat en als de ring klaar is, past hij precies. De gastvrijheid van de mensen is ongekend: Komen er 4 mensen je erf op terwijl je staat te strijken. Binnen een half uur zit iedereen te eten.
Daarna gaan we in het dorp naar de stickfights. Er zijn bamboe tribunes gebouwd en er komen honderden mensen op af, van jong tot oud. De deelnemers hebben een rotan stok en een schild. Het gaat er heel heftig aan toe, maar niet gemeen. Iedereen komt ongeschonden uit de strijd. De happening wordt begeleid door een omroeper en een orkestje. We amuseren ons kostelijk. Aan het eind van de middag is het afgelopen en gaan we terug naar Senggigi.

Aan het eind van deze week Lombok vertrekken we via Den Pasar weer terug naar Amsterdam. Einde van een fantastische vakantie.