Ga naar de inhoud

Projekten Java

Alweer enkele jaren steun ik met daad en geld enkele projekten op Java en dan specifiek in de omstreken van Yogjakarta. Hoe is dat zo gekomen?

Na jarenlang een financieel pleegkind te hebben gehad van een welbekende grote organisatie in Nederland, besloten wij daar een eind aan te maken vanwege de vele slechte publiciteit die deze organisatie over zich heen kreeg om diverse redenen. Vooral het feit dat een adviseur per maand behoorlijk veel geld op zijn bankrekening kreeg bijgeschreven was bij ons de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Ik besloot er radicaal mee te stoppen.

Echter, wij wilden dit kleine budget wel besteden ter ondersteuning van mensen die het nodig hebben. Ik heb lang moeten zoeken omdat ik van grote organisatie’s schoon genoeg had. Op een gegeven moment maakt ik kennis met Zr. Antonie Ardatin. Zij had de financiële begeleiding gedaan van een project ter verbetering van de voorzieningen van een lagere school in het dorpje Bejalan, dit ligt vlakbij het stadje Ambarawa, ten noorden van Yogjakarta op Java. Dit project was opgezet in samenwerking met een school in Breda, waar mijn schoonzus Anneke indertijd werkzaam was als onderwijzeres. De kinderen op deze school hadden middels een gezamenlijke actie geld opgehaald waarvan een gedeelte besteed kon worden aan de lagere school in Bejalan. Met de begeleiding van Zr. Antonie kan men ervan verzekerd zijn dat er geen geld verdwijnt in zakken waar het niet thuishoort.

Met die gedachte in het achterhoofd, schreef ik haar in 2002 een brief. In de brief vroeg ik haar of ik haar kon ondersteunen met een periodieke bijdrage voor de projekten waar zij zich mee bezig houdt. Op dat moment Zr. Antonie de leiding had over de congregatie in het dorpje Klaten, een dorpje ten westen van Yogjakarta. Tot die congregatie behoort ook een boerderij die een groep boeren ondersteunt in het dorpje Klaten.

Het voornaamste doel van de ondersteuning is om de boeren die aan het projekt deelnemen te leren hoe zij biologische landbouw kunnen bedrijven. Dat wordt onder meer gedaan met de volgende aktiviteiten:

  • Trainingen voor de boeren om natuurlijke meststoffen te maken en te gebruiken.
  • Trainingen met betrekking tot het gebruik van natuurlijke pesticiden.
  • Trainingen om kennis op te doen om kwalitatief goede zaden te kweken.

Zr. Antonie schreef mij terug dat zij enthousiast is over mijn bijdrage om dit projekt te steunen. Ook wordt de bijdrage gebruikt om de boeren micro-kredieten te verlenen waarmee zij hun bedrijf kunnen uitbouwen en hun levensstandaard kunnen verbeteren.

Zo is in 2002 onze samenwerking begonnen en dit heeft geleid tot meerdere projecten. Na het ondersteunen van de proefboerderij was er in 2006 een succesvolle inzamelingsactie voor slachtoffers van de aardbeving op Java. Gevolgd door een inzamelingsactie voor de Helen Keller school te Yogyakarta. En wat nog het belangrijkste is: Met de overtuiging dat iedere cent terecht komt op de plaats waar het voor bestemd is.